Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2005 | Seuraava »

Kuinka feministipuolue selviäisi kiintiöistä? | 16.3.2005

Ruotsissa ollaan ehkä perustamassa feministipuoluetta ja ilmeisesti joidenkin mielestä sellaiselle olisi tarvetta myös Suomessa. Mikäpä siinä, saahan sellaisen perustaa. Lyhytikäinen Naisten puoluehan meillä jo olikin.

Oletetaanpa, että meillä olisi lähinnä naisten keskuudesta kannatuksensa keräävä feministipuolue, joka saisi kohtalaista menestystä kunnallisvaaleissa. Lautakuntapaikkoja jaettaessa tulisi ongelma: 40% paikoista pitäisi täyttää miehillä. Mistä feministipuolue heidät hankkisi?

Määräykset tosin edellyttävät 40 prosentin osuutta koko lautakunnan kokoonpanosta, joten puolueiden välisillä sopimuksilla tuo voitaisiin kiertää. Nykykäytäntö, jossa puolueidenkin on täytettävä kiintiöt, on kuitenkin mielestäni oikeudenmukaisin sikäli mikäli tällaista kiintiöjärjestelmää välttämättä halutaan pitää yllä. Ei kai olisi oikein muiden puolueiden naisia kohtaan, jos feministipuolue rohmuaisi naisten kiintiöt lautakunnista?

Tällä kirjoituksella tarkoitukseni ei siis ole kritisoida nais- tai feministipuolueen perustamista sinänsä. Jos joku tuntee poliittisten näkemystensä menevän sukupuolen mukaan, niin kaikki vapaus sitten myös järjestäytyä siten. Maskulinistinen miespuolue kohtaisi samat ongelmat ja ainakin yhden lisää: puoluetuen jakoperusteissa vaaditaan, että tietty osa tuesta on käytettävä naisten poliittiseen toimintaan. Mihin miespuolue ne rahat siis laittaisi? Naispuolue ei tätä ongelmaa kohtaisi, koska laki ei velvoita käyttämään varoja miesten poliittiseen toimintaan.

Kiintiöajattelu on jäykkää, eikä se vastaa muuttuviin tilanteisiin. Itse asiassa se ennemminkin lisää epätasa-arvoa kuin vähentää sitä. Käsittelin aihetta jo aiemmassa kirjoituksessani viime joulukuussa. Sampo Syreeni kommentoi kirjoitusta fi-libissä. Hän sanoi siinä esittämieni "ongelmatapausten" olevan vähämerkityksisiä. Niin ovat varmaan tässäkin esittämäni, mutta tarkoitukseni ei ollut eikä ole tälläkään kertaa nostaa esiin räikeitä vääryyksiä vaan osoittaa koko kiintiöjärjestelmän absurdius. Sammon sisälukutaidossa tuskin lienee kuitenkaan vikaa - esittäjän heikkouttahan se on, jos ei sanoma mene perille.

Aihepiiri: Oikeistolaisuus

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats