Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2005 | Seuraava »

Mitä mieltä maahanmuuttajista? | 12.3.2005

Simpukka kertoi vieraskirjassani, että hänestä olisi kiva lukea kantaani maahanmuuttajista. Kysymyksestä on jo pari viikkoa aikaa, sillä olen antanut aiheen hautua mielessäni. Ei ole helppoa kirjoittaa näkemystä aiheesta, josta ei ole muodostanut sellaista.

En siis esitä yksityiskohtaisia näkemyksiä Suomen tai Euroopan unionin maahanmuuttajapolitiikasta, koska en juurikaan tiedä, millaista se tällä hetkellä on. Mutta yritän sanoa jotain periaatteellisella tasolla. Käsittelen aihetta Simpukan esittämien kysymysten avulla:

"Mitä ajattelet siitä että EU tiukentaa turvapaikanhakijoiden kiintiöitä?"

Onko todella näin? Olen luullut, että turvapaikat annetaan henkilöille, joiden arvioidaan tarvitsevan turvaa, eikä siinä olisi kyse kiintiöistä. Olen yleisestikin skeptinen erilaisia kiintiöitä kohtaan, mutta tällaiseen asiaan ne eivät millään muotoa sovi. Hädänalaisen henkilön turvapaikka ei saa olla mistään kiintiöistä kiinni.

"Mitä mieltä olet kansojen ja kulttuurien kansainvälistymisestä?"

Ensiksi pitäisi tietää, mitä tuolla tarkoittaa. Kansainvälistyminen voi tarkoittaa niin monia asioita, samoin kulttuuri. Jos tarkoitat kulttuurien samankaltaistumista, en pidä sitä hyvänä. Kulttuurien diversiteetin säilyminen ei kuitenkaan tarkoita kulttuurien muuttumattomuutta. Kansainvälistyminen ei ole mikään uusi asia, vaikutteita on vaihdettu iät ajat.

Kulttuurien suojeleminen samankaltaistumiselta ei kuitenkaan saa rajoittaa yksilön oikeutta luopua sellaisista kulttuurinsa piirteistä, joita ei hyväksy tai halua toteuttaa. Kenellä tahansa on oikeus olla niin kansainvälinen tai vaikutteilta sulkeutunut kuin haluaa, kunhan ei valinnoillaan rajoita muiden ihmisten oikeutta valita.

"Mikä on mielestäsi oikeiston kanta asiaan?"

Oikeisto on moninainen, ja niin ovat kannatkin. Niin sanotun äärioikeiston kanta lienee tiedossa. Eri asia on sitten se, mitä tekemistä sillä on varsinaisen oikeiston kanssa. Toisaalta myös liberaali ja konservatiivinen oikeistolainen ajattelevat asioista hyvin eri tavoin. Itse näen yksilön oikeuksien kunnioittamisen yhtenä oikeistolaisuuden keskeisimmistä periaatteista. Kaikki konservatiivisesti ajattelevat oikeistolaiset eivät tätä välttämättä allekirjoita.

Kulttuurinäkökulmasta yksilön oikeuksien korostaminen voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että toivotan erilaisiin kulttuurisiin ja uskonnollisiin ryhmiin kuuluvat yksilöt tervetulleiksi Eurooppaan. Euroopan ei pidä olla mikään kristillinen klubi. Tulijoiden pitää kuitenkin omaksua eurooppalainen yksilölähtöinen oikeusjärjestelmä. Mitään kulttuurisia poikkeamia yksilön oikeuksiin en hyväksy. Kuka tahansa saa esimerkiksi soveltaa oman uskontonsa määräyksiä omaan elämäänsä niin kirjaimellisesti kuin haluaa, mutta hän ei saa pakottaa muita tekemään niin. Jos esimerkiksi muslimiperheen jälkikasvu haluaa länsimaistua, heillä on oikeus siihen. Jokaisella on oltava yksilöllinen oikeus esimerkiksi seurustella ja mennä naimisiin kulttuuri- ja uskontorajojen yli sekä vaihtaa uskontoaan tai luopua siitä kokonaan. Mitään painostusta kulttuurin tai uskonnon nimissä en hyväksy.

Yllä sanottu pätee tietysti myös kotoperäisiin uskonnollisiin vähemmistöihin. Uskonnollinen fundamentalismi on vaarallista, jos sillä yritetään painostaa muiden valintoja, aivan uskonnosta riippumatta. Tosiasia kuitenkin on, että monissa Euroopan maissa nimenomaan islamilainen fundamentalismi nostaa vahvasti päätään. Siihen tulee suhtautua riittävällä vakavuudella.

"Entä oma sinivihreä kantasi?"

Kantani tuli varmaan jo ilmaistua. Ympäristönäkökulmaa maahanmuuttoon en ole vielä muodostanut. Päällisin puolin vaikuttaisi, että ympäristön kannalta ainakin laajamittainen ihmisten muuttaminen maasta toiseen olisi huono asia. Useimmiten muutetaan köyhemmästä maasta rikkaampaan ja samalla nousee kulutustaso. Toisaalta lapsia saatetaan ainakin pidemmällä aikavälillä tehdä vähemmän. Tämä tosin tuskin riittää kompensoimaan kulutuksen nousua. Lisäksi matkustelu todennäköisesti lisääntyy, kun ihmiset pitävät yllä kontakteja sukulaisiinsa ja ystäviinsä entisissä kotimaissaan. Kattavaan syiden ja vaikutusten arviointiin en tässä kykene.

Palaan asiaan, jos näkemykseni tästä sofistikoituvat. Ja tiedoksi, että jos jokin aihepiiri kiinnostaa, niin kysymyksiä saa esittää. On mielenkiintoista pohtia joskus sellaisiakin aiheita, jotka eivät ole niin paljon mielessä kuin ne, joista yleensä kirjoittaa. Ja onhan se imartelevaakin, että joku on kiinnostunut näkemyksistäni

Edit: Korjasin kirjoitusvirheen

Aihepiiri: Oikeistolaisuus

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net