Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2004 | Seuraava »

Kuka vastaa ilmastonmuutoksesta? | 6.12.2004

Ilmastonmuutos on väistämätön tosiasia ja ihmisen toiminnan vaikutus siihen on vähintäänkin merkittävä. Kuten lähestulkoon kaikki muutokset, se hyödyttää toisia ja haittaa toisia, ja jälkimmäisiä on todennäköisesti enemmän. Kuka maksaa heille korvaukset vahingoista, vai maksaako kukaan? Kenen syytä ilmastonmuutos on?

Aihetta käsitellään Nature-lehden artikkelissa (via Räksytystä Raitilta), jonka ovat kirjoittaneet Myles R. Allen ja Richard Lord. Heidän mukaansa kriittinen asia ei ole enää ilmastosopimusten sisältö vaan se, kuka maksaa ilmastonmuutokseen sopeutumisen ja kuka korvaa vahingot niille, jotka eivät pysty sopeutumaan.

Esimerkkinä Allen ja Lord käyttävät Keski-Euroopan helleaaltoa kesällä 2003. Ranskassa viranomaiset arvioivat sen aiheuttaneen yli 14 000 ihmisen ennenaikaisen kuoleman. Ongelma on siinä, että helleaaltoja esiintyy luonnostaankin. Ilmastonmuutos vain lisää niiden esiintymistiheyttä. Hellekesiä ei kuitenkaan voi erotella sen mukaan, että toiset ovat luonnollisia ja toiset ilmastonmuutoksen aiheuttamia.

Ilmastonmuutos saattaa laskea myös useiden kiinteistöjen arvoa: tontti Malediiveiltä menettää arvonsa viimeistään silloin, kun merenpinta alkaa nousta. Tulvien lisääntyessä tulvanaran kiinteistön arvo laskee ja kuivuuden yleistyessä sen uhkaaman viljelysmaan arvo romahtaa. Näissäkään muutoksia ei yleensä voi osoittaa yksin ilmastonmuutoksen syyksi: taloudessa on monia muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat esimerkiksi kiinteistöjen markkina-arvoihin.

Useimpien oikeustajun mukaista kuitenkin lienee, että toiselle aiheutetut vahingot täytyy korvata. Mutta kuka korvaa ja kenelle? Kasvihuonekaasuja tuottavat yhtiöt ovat ensimmäinen ja useimmille helpoiten mieleen tuleva maali. Yhdysvalloissa ensimmäiset ilmastonmuutosoikeudenkäynnit ovat jo tulossa: kahdeksan osavaltiota ja New Yorkin kaupunki ovat haastaneet viisi yhdysvaltalaista voimayhtiötä oikeuteen niiden osallisuudesta ilmastonmuutokseen. Voimayhtiöt ovat taas kääntäneet asetelman toisin päin ja sanovat vastuun olevan julkishallinnolla, jonka politiikan ja säädösten mukaisesti ne ovat toimineet.

Mallia oikeuskäsittelyihin haetaan tupakkaoikeudenkäynneistä, mutta ilmastonmuutoksessa syyllisten ja uhrien osoittaminen on vielä niitäkin vaikeampaa. Otetaan esimerkiksi vaikka autoilu: kenen kuuluu maksaa sen osuus ilmastonmuutosvahingoista? Autojen valmistajien? Öljy-yhtiöiden, jotka ovat myyneet polttoaineen? Yksittäisten autoilijoiden, joiden autoilemisesta päästöt ovat syntyneet? Vai hallitusten, jotka ovat rakennuttaneet moottoritiet, säätäneet normipolitiikalla luvallisen tason saastuttaa ja monissa tapauksissa jopa suoranaisesti edistäneet autoilua? Korvauksien saajia ei liene yhtään sen helpompi identifioida.

Myönteistä tässä kehityksessä on se, että oikeudenkäyntien pelossa yritykset saavat syyn kehittää entistä vähemmän ilmastonmuutosta pahentavia tuotteita, hallitukset saavat syyn korottaa kasvihuonekaasujen haittaveroja ja lisääntyvä epävarmuus nostaa pahiten saastuttavien tuotteiden hintoja. Ehkä myös ihmisten tietoisuus aiheesta kasvaa, kun ilmastonmuutosoikeudenkäynnit saavat palstatilaa taannoisten tupakkaoikeudenkäyntien tavoin. Mutta kuten yleensä, useimpien kohdalla kytkös siihen, kuinka oma toiminta vaikuttaa asiaan, jää todennäköisesti syntymättä. Kauhistellaan pahoja yhtiöitä, mutta ajetaan autolla, lennellään lentokoneella ja eletään muutenkin kuten siihen asti.

Aihepiirit: Ympäristön tila, Talous ja globalisaatio, Yksilön valinnat

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats