Domnik.net

Kisatusmaximus

17.3.2006: Kisatusmaximus eli kuinka hauduttaa mateeta?

Maté (matee) on eteläamerikkalainen teentapainen juoma, mutta ei kuitenkaan teetä. Se valmistetaan Ilex paraguariensis -kasvin lehdistä. Usein käytetään espanjankielistä nimeä yerba maté.

Oikeaoppisesti mateeta ilmeisesti valmistetaan siten, että erityinen mateen juomiseen tarkoitettu kalebassi täytetään maté-lehdillä ja sen läpi suodattunutta kuumaa vettä juodaan piipun (bombilla) kautta. Vettä voi lisäillä pitkin päivää ilman, että lehtiä tarvitsee vaihtaa.

Olen vain kerran juonut edes suurin piirtein oikeaoppisesti valmistettua mateeta (silloinkaan ei käytetty bombillaa). Hyvää se muistaakseni oli. Yleensä kuitenkin valmistan sen samaan tapaan kuin teen. Lehtiä tosin pitää laittaa hautumaan noin kolminkertainen määrä kuin samaan vesimäärään teetä. Tämä johtuu paitsi siitä, ettei minulla edes ole oikeaoppisia mateenjuontivälineitä myös siitä, että mateen hinta täällä Pohjolan perukoilla on hieman toista kuin vaikkapa Argentiinassa.

Ja hyvää se on minusta teepannussakin haudutettuna. Ja se riittää minulle. Ei ole erityistä syytä pyrkiä oikeaoppisuuteen vain oikeaoppisuuden vuoksi. Toki saattaa olla, ettei matee näin valmistettuna ole yhtä hyvää kuin oikeaoppisesti, mutta nautinnollista joka tapauksessa. Suosittelen kokeilemaan. Kisatusmaximus.

Kisatusmaximus-blogi

Takaisin etusivulle |