Domnik.net : Arkisto : Tee oma kotisivu

 

Tee oma kotisivu

HUOM! Nämä ohjeet ovat auttamattomasti vanhentuneet eikä näitä päivitetä. Jos olet kiinnostunut kotisivujen tekemisestä, niin etsi jostain ajantasaisemmat ohjeet.

Jos sinulla ei ole vielä omaa kotisivua, niin ei hätää: sellainen on varsin helppo tehdä. Näillä ohjeilla pääset kätevästi alkuun. Sivu on uudistettu täysin 21.1.2003 (pienempiä muutoksia tehty joulukuussa 2005 ja marraskuussa 2006). Tietoja on päivitetty ja linkkejä aputyökaluihin lisätty. Ilmaispalvelinten esittelyjä on sen sijaan poistettu, koska resurssit eivät riitä niitä koskevien tietojen pitämiseen ajan tasalla. Linkit on suuremman selkeyden saavuttamiseksi siirretty tekstin sisältä jokaisen osion loppuun. Osiot ovat:

» Käsin vai editorilla?
» Hyödyllisiä aputyökaluja
» Kotisivutila ja osoite
» Oheistilpehöörit

Katso myös uudet Wordpress-ohjeeni (19.3.2008), jotka on suunnattu erityisesti Wordpress-blogien ja muiden Wordpressillä ylläpidettävien sivustojen sisällöntuottajille (eikä niinkään ylläpitäjille).

Käsin vai editorilla?
Koodin kirjoittaminen käsin saattaa kuulostaa hankalalta ja työläältä. Sitä se ei kuitenkaan ole. HTML on periaatteessa hyvin yksinkertaista ja kun kirjoittaa koodin itse, tietää myös mitä on tekemässä. Markkinoilta löytyy toki monenlaisia editoreitakin www-sivujen tekemiseen, mutta niilläkin on omat rajoitteensa.

Yksi www-editoreiden virhe on, että niillä saa harvoin tuotettua standardin mukaista HTML-koodia. Standardeja on kuitenkin hyvä seurata, sillä silloin voi luottaa siihen, että sivut näkyvät muillakin selaimilla ja muissakin käyttöjärjestelmissä kuin mitä itse saattaa käyttää. Pahimpia ovatkin monesti selainvalmistajien omat editorit, kuten MS FrontPage, jotka saattavat sisällyttää koodiin osia, jotka toimivat vain saman valmistajan selaimilla.

HTML:n standardit määrittelee WWW Consortium (W3C), jonka sivuilta voi käydä katsomassa eri versioiden määritykset. Tällä hetkellä ehkä eniten käytetyt html-version ovat "HTML 4.01 Transitional" ja uudempi "XHTML 1.0 Transitional". Tämä sivu on toteutettu jälkimmäisellä. W3C on julkaissut myös oman selain-editorinsa Amayan, jonka luulisi tuottavan standardia koodia. Jos haluat käyttää editoria, niin uskallan suositella sitä, vaikken itse ole käyttänytkään (koska siis kirjoitan koodin käsin; katso aputyökalut).

Tällä hetkellä suosittelisin standardiksi XHTML 1.0:aa. Se on standardina jonkin verran HTML 4.01:tä tiukempi, mutta toisaalta sillä tehtyjä sivuja on helpompi jälkikäteen muuttaa. Yksi XHTML:n kantavista ideoista on, että sivujen rakenne ja ulkonäkö erotetaan toisistaan. Itse HTML-tiedostossa (www-sivuilla) on vain rakennetta kuvaavia elementtejä. Rakenteiden ulkonäkö kuvataan erillisellä tyylitiedostolla (CSS-tyylitiedostot). Jälkikäteen sivujen ulkonäköä on siten helppo muuttaa, kun ei tarvitse hakea eri ulkonäköä kuvaavia elementtejä HTML-tiedostoista. Riittää, kun muuttaa ulkonäön määrittelyä tyylitiedostossa. Yhdellä korjauksella voi muuttaa kaikkien niiden www-sivujen ulkonäköä, joille on määritelty sama tyylitiedosto. Tyylitiedostoja voi käyttää myös HTML 4.01:n kanssa.

Varsinaisia ohjeita HTML:n kirjoittamiseen en tälle sivulle laita. Niitä kyllä on verkko pullollaan sekä suomeksi että englanniksi -- ja monilla muillakin kielillä. Ohessa kuitenkin muutamia hyödyllisiä aiheeseen liittyviä linkkejä:

Hyödyllisiä aputyökaluja
Käsin html-koodia kirjoittavan on paras ensimmäinen hankinta on ehdottomasti MDI Notepad (mikäli tämä käyttää Windows-käyttöjärjestelmää). Se on Windowsin Muistion (Notepad) paranneltu versio, jossa voi tekstinkäsittelyohjelmien tapaan pitää useita asiakirjoja auki yhtä aikaa. Se on hyödyllistä, kun tarvitsee kopioida koodia asiakirjasta toiseen. MDI Notepadissa ei myöskään ole rajoitteita tiedostojen koolle. Mukana on myös hakutoiminto ynnä muuta kätevää.

Kannattaa myös hankkia yleisimmin käytössä olevat selaimet, jotta voi tarkistaa kuinka sivut milläkin toimivat. Kolme tärkeintä ovat MS Explorer, Firefox ja Opera. Explorer on ylivoimaisesti yleisin, ja Firefox tulee toisena. Operaa on vielä liikkeellä vähemmän, mutta sen käyttäjämäärä on kasvussa. Mainittakoon, että norjalaisena yhtiönä Opera AS on Euroopan ylivoimaisesti merkittävin selainvalmistaja. Operan selaimet myös tukevat täysin W3C:n HTML-standardeja, toisin kuin Microsoftin tuotteet. Myös Firefox tukee standardeja hyvin. Lisäksi Operassa on joitakin hyödyllisiä ominaisuuksia nimenomaan www-sivujen tekoa ajatellen:

Lisäksi Opera on nopea, siinä on sisäänrakennettu pop-up-estotoiminto ynnä muuta. Suosittelen. Operan voi ladata ilmaiseksi, mutta ilmaisversiossa on mainosbanneri yläkulmassa. Sen saa halutessaan pois ostamalla kohtuuhintaisen lisenssin (huomioi myös opiskelija-alennus).

WWW Consortiumilla on myös oma www-selaimensa Amaya. Se ei kuitenkaan näytä kelvollisesti kuin lähes virheettömät sivut, joten selaimena se on suhteellisen hyödytön. Se on kuitenkin samalla myös html-editori. Jos haluat käsin kirjoittamisen sijaan tehdä kotisivuja taitto-ohjelman tapaisella työkalulla, mutta kuitenkin saada aikaan standardit täyttävän lopputuloksen, niin Amaya kannattaa käydä hakemassa. Ja käsinkin koodinsa kirjoittava voi aina vilkaista omat tuotoksensa sillä: jos ne toimivat Amayalla voi luottaa niiden toimivan melkein millä tahansa muullakin selaimella.

Lisäksi on monia muitakin selaimia, kuten Unix- ja Linux-ympäristöön suunnitellut Lynx ja Konqueror ja Mac-ympäristössä toimiva Safari.

Kotisivutila ja osoite
Sinulla saattaa olla jo kotisivutilaa internet-yhteydentarjoasi kautta (esim. jokin oppilaitos tai kaupallinen yhteydentarjoaja). Jos ei, niin voit ottaa käyttöön jonkin ilmaispalvelun tarjoamaa webbitilaa tai ostaa sellaista. Ilmaispalveluissa on tosin se huono puoli, että ne ovat usein melko epäluotettavia. Usein houkutellaan asiakkaiksi hyvin ehdoin: paljon kotisivutilaa, oheispalveluja, joskus jopa ilman mainoksia. Sitten kun asiakkaita on houkuteltu riittävästi, ilmaispalveluja heikennetään ja tarjotaan tilalle parempaa, maksullista palvelua. Ohessa muutamia huomioimisen arvoisia seikkoja:

URL:n eli www-osoitteen voi ja se kannattaakin hankkia erikseen palvelintilasta. Tällöin voi tarvittaessa siirtää osoitteen uudelle palveluntarjoalle, jos haluaa jostain syystä muuttaa kotisivujensa sijaintia. Ja niitä syitähän riittää: valmistuminen, jos kotisivut ovat oppilaitoksen palvelimella; palvelun laadun heikentyminen, erityisesti ilmaispalvelujen yhteydessä; tai vaikkapa parempi tarjous muualta, jos käyttää maksullista tilaa.

Yksi mahdollisuus on ostaa oma domain (www.omadomain.com tms.). Jos ostat maksullista kotisivutilaa, palveluntarjoaja voi yleensä hoitaa rekisteröinnin puolestasi. Toinen vaihtoehto on ostaa domain esimerkiksi register.com:ista tai joker.com:ista.

Suomessa IKI ry tarjoaa "ikuisia" sähköposti- ja www-osoitteita jäsenilleen. Jäseneksi liittyminen maksaa 30 euroa (2002) ja vuosittaista jäsenmaksua ei ole tarkoitus kerätä kuin hätätapauksessa. Osoite on muotoa http://www.iki.fi/omatunnus/ tai http://www.iki.fi/etu.sukunimi/ ja sen voi ohjata edelleen sinne missä kotisivut kulloinkin sijaitsevat. Samalla saa myös samalla periaatteella toimivat sähköpostiosoitteet muotoa omatunnus@iki.fi ja etu.sukunimi@iki.fi.

Oheistilpehöörit
Kotisivujensa yhteyteen voi liittää monenlaista oheistavaraa, kuten vieraskirjoja, nettiäänestyksiä, hakukoneita ja kävijälaskureita. Alla kaksi kävijälaskuria (aimmin sivuilla ollut Nedstat/Webstats4u on poistettu, koska se lisäsi sivuille popup-mainoksen):

  Stats

Vasemmalta oikealle: Extreme-Tracker ja OK Counter. Saat kävijätilastot näkyviin (ja voit hankkia laskurin itsellesi) klikkaamalla kuvakkeita. OK Counterin tilastot ovat suppeimmat, mutta toisaalta se on vironkielisestä käyttöliittymästä huolimatta kaikista yksinkertaisin asentaa sivuille. OK Counter ei vaadi minkäänlaista rekisteröitymistä (eipä sitä toisaalta pysty jälkikäteen muokkaamaankaan). Huomioi myös että laskurit laskevat vähän eri tahtiin. Molemmat ylläolevat laskurit on asetettu tälle sivulle samanaikaisesti.

Puhtaan koodin kirjoittajalle laskurit ovat painajainen. Ainakaan XHTML-standardiin yhdenkään laskurin koodi ei sovi suoraan.

Muihin tilpehööripalveluihin linkkejä alla:

Domnik.net | Sivukartta | Tietosuojakäytäntö | Päivitetty 25.01.2021