Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2005 | Seuraava »

Rekkaliikenteen tiemaksujen käyttämisestä | 22.4.2005

Rekka EU:n liikenneministerit ovat sopineet Luxemburgissa periaatteista, joilla rekkaliikenteeltä voidaan kerätä tiemaksuja nykyistä laajemmin. Maksut voivat vaihdella teiden käyttöajankohdan ja ajoneuvojen saastuttavuuden mukaan.

Hyvähän tuo on, että rekkaliikenne joutuu entistä enemmän maksamaan aiheuttamistaan haitoista. Yksi kohta uutisoinnissa (via Verkkouutiset) jäi kuitenkin ihmetyttämään:

"Maksuilla kerättävät tulot on tarkoitus käyttää lähinnä teiden rakennukseen ja ylläpitoon, mutta jäsenmaille jää asiassa melko reilusti liikkumavaraa. Kuljetusala onkin jo ollut huolissaan siitä, että maksuilla kerätty raha ei välttämättä päädykään tieverkon kunnon parantamiseen."

Millä ihmeen perusteella kerätyt maksut pitäisi palauttaa takaisin (rekka)liikenteen hyväksi? Etenkin saastuttavuuden perusteella kerättävissä maksuissahan on kyseessä selvä haittamaksu, jota maksetaan siksi, että rekkaliikenteen saasteet aiheuttavat haittoja muille. Lienee tosin vaikea osoittaa rahoja juuri niille tahoille, jotka liikenteen saasteista kärsivät. Ilmastonmuutoksen kauttahan vaikutus on maailmanlaajuinen. Mutta erilaiset ilmasto- ja muut ympäristöhankkeet olisivat noiden rahojen oikea kohde. Joka tapauksessa parempi vaikka siirtää ne korvamerkitsemättöminä valtioiden budjetteihin kuin palauttaa saastuttajien hyväksi.

Onneksi sentään jäsenmaille jää asiassa liikkumavaraa. Ehkä jossain maassa tajutaan, ettei haittamaksujen ideana ole käyttää niitä haitan aiheuttajan vaan haitoista kärsivän hyväksi.

Kuva: Sasa Tkalcan / Kansalaisjärjestöjen kuvapankki

Aihepiiri: Talous ja globalisaatio

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats