Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2005 | Seuraava »

Paastonaika alkaa | 8.2.2005

Huom! Katso myös uuteen blogiin tekemäni paastoaiheiset kirjoitukset.

Tänään on laskiaistiistai ja huomenna tuhkakeskiviikko, josta alkaa kristillinen paastonaika. Se kestää 40 päivää ja päättyy pääsiäiseen (sunnuntaipäiviä ei lasketa mukaan).

Mielestäni paasto on yksi hienoimpia kristillisiä perinteitä. Ruokapaasto on sen perinteisin muoto, mutta luterilaista eivät sido ylhäältä annetut ohjeet siitä, mistä paastota. Tärkeintä on luopua jostain sellaisesta, jolla on elämässä (liian) suuri osa ja keskittyä hiljentymiseen ja mietiskelyyn. On kuitenkin oltava rehellinen ja paastottava jostain sellaisesta, josta luopuminen on oikeasti uhraus.

Elämän yksinkertaistaminen ja luopuminen ovat paastoa laajempiakin haasteita. Paasto on hyvää harjoittelua. Paastonaika antaa mahdollisuuden kokeilla, miltä luopuminen tuntuu, ja mietiskellä, voisiko jostain luopua kokonaan tai osittain myös paaston jälkeen.

Aihepiirit: Ajankohtaisuudet, Yksilön valinnat

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Veloena 15.2.2005:

Kiinnostava teema, tuo luopuminen... ainoa, mitä olen itse keksinyt, on matkustamisesta luopuminen. Se myös todella surettaa välillä, tuntuu nahoissa. Jos kerran tai kaksi vuodessa käy Tallinnassa, ja muuten menee junalla tai dösalla kotimaassa, siinä rajat.

Toinen sattuva luopuminen on tottumuksista ja hyvistä käytännöistä luopuminen. Tänään lankesin ostamaan kasvispihvejä, kun olin nälästä heikko, vaikka niissä kasvispihveissä on ei-luomu-kananmunaa, eli tuin välillisesti tehokanaloita. Paska fiilis. Vielä paskempi kuin matkustaessa.

Meikäläinen saisi aikaan ehkä vain hyvin kieroutuneen paaston...

nlipsane 8.2.2005:

Tuo matkustamisesta luopuminen tekisi liian paljon tuskaa. Ei sovi maantieteilijälle. Tosin avaralla mielellä valokuvausretkestä Roihuvuoreen tms. saa myös matkakokemuksen. Aina ei tarvitse lähteä kauaksi. Toisaalta voi yrittää yhdistää lomareissuja työmatkoihin, kuten tein viime syksynä Kreikassa. Ja sitten matkustaa junalla ja bussilla, kuten viime kesänä Ranskaan/Espanjaan. Mutta tuskin minä maltan olla Karibialle vielä lähtemättä. Ehkä purjelaivasäätiön laivalla sinnekin pääsisi suht' ekosti.

Ruoan kanssa on sitten toinen juttu. Nyt paaston aikaan on tietysti liha poissa laskuista. Mutta jos haluttaisiin siirtyä laajemmin luomutuotantoon, niin eikö ravinnekierto edellytä silloin myös karjataloutta? Luomutuotannon ravinnepäästöthän ovat pienimmillään ja energiatehokkuus suurimmillaan silloin, kun eläinten lantaa voidaan kierrättää lannoitteeksi pelloille. Mutta luomulihan kysyntä on liian pientä, jotta lantaa syntyisi tarpeeksi. Eikö tässä tilanteessa luomulihan syöminen ole ympäristön kannalta perusteltua?

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats