Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2005 | Seuraava »

Neuvostoliitto ennen ja nyt | 12.6.2005

Kansan Uutisten toimittaja Kai Hirvasnoro julkaisee blogissaan aiemmin lehdessä julkaistuja artikkeleitaan. Nyt julkaisuvuorossa on Hirvasnoron sarja kirjoituksia Neuvostoliiton historiasta.

Hirvasnoro arvioi varsin analyyttisesti sitä, miksi Neuvostoliitosta tuli sellainen kuin tuli ja kuinka tapahtumat etenivät. Dosentti Arto Luukkasta lainaten hän sanoo Neuvostoliiton ammentaneen käyttövoimansa visiosta, vihasta ja väkivallasta. Vision kadottua vain kaksi jälkimmäistä jäivät jäljelle.

Pelottavaa on, että nuo kolme sanaa sopivat liiankin hyvin myös maailman tällä hetkellä mahtavimman valtion kuvaamiseen. Neuvostoliitto-analogiaa ei tietysti pidä viedä liian pitkälle: Yhdysvalloissa sentään saa olla eri mieltä eikä esimerkiksi Michael Moorea ole passitettu Guantanamoon. Yhdysvalloissa saa myös yrittää ja menestyäkin. Mutta yhä enemmän USA:sta on tulossa yksilöiden kontrolloinnin, tehottoman byrokratian ja rajoitusten maa, jossa valtio yrittää ohjailla kaikkea.

Myös Hirvasnoro on kirjoittanut Yhdysvalloista, tai oikeastaan Irakin sodasta ja siihen liittyvistä taloussotkuista. Hän ruotii sitä, kuinka Bushin klaani ja sen lähipiiri on estoitta järjestellyt Irakin tärkeimmät jälleenrakennushankkeet itselleen ja sillä tavoin entisestään rikastunut.

Hirvasnoron kritiikki osuu asian ytimeen: pieleen menee, jos valtio yrittää ohjailla markkinoita. Siitä seuraa vain korruptiota ja voittojen ohjaamista omalle lähipiirille. Tuota johtopäätöstä Hirvasnoro ei tosin suoraan tee, koska vasemmistolaisena hän ilmeisesti kannattaa valtiovallan harjoittamaa markkina-ohjausta. Hänen kirjoitustaan lukiessa johtopätöstä ei kuitenkaan voi olla tekemättä. Hirvasnoro esittää vakuuttavan tapausesimerkin siitä, kuinka suuryritykset tekevät satumaiset voittonsa nimenomaan julkisen vallan suojeluksessa. Vapailla markkinoilla ne eivät olisi mahdollisia, ja siksi vapaa markkinatalous on kapitalistin pahin painajainen.

Aihepiiri: Talous ja globalisaatio

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats