Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2005 | Seuraava »

Mistä kirjoittaisin tänä vuonna? | 3.1.2005

Aloitin tämän lokin viime keväänä kirjoittaakseni ympäristöasioista maltillisen oikeistolaisesti. Jotta pystyisi ajamaan johdonmukaista linjaa ympäristö- tai muunkaan politiikan saralla, on nähdäkseni oltava joko oikealla tai vasemmalla. Aatteelliset kysymykset ovat niin perustavia, ettei niitä voi kiertää sanaleikeillä, joita etenkin vihreät tässä yhteydessä harrastavat (ei oikealla eikä vasemmalla, vaan edellä - nokkelaa, mutta sisällötöntä). Minusta ei ole nähtävissä mitään merkkejä siitä, että oikeisto ja vasemmisto olisivat lakanneet olemassa. Kysymyksenasettelut ovat kuitenkin siirtyneet selvemmin ohjelmajulistuksista käytännön päätöksentekoon.

Ympäristökysymys taas on ihmiskunnan kohtalonkysymys. Se on kovan reaalipolitiikan ydin, jolle kaikki muu perustuu. Ympäristökysymykset ovat läheisessä kytkennässä talouden kanssa, onhan ekologialla ja ekonomialla sama kantakin. Yksi keskeisimpiä teemoja tässä lokissa onkin ollut se, miksi näen oikeistolaisen talouspolitiikan ympäristön kannalta parempana kuin vasemmistolaisen. Se on keskeinen teema jatkossakin.

Tasa-arvokysymykset menevät kuitenkin aatekeskustelun ytimeen. Sekä oikeisto että vasemmisto kannattavat tasa-arvoa, mutta tarkoittavat niillä eri asioita. Se, millainen käsitys jollakulla on tasa-arvosta, kertoo paljon hänen aatteellisesta suuntautumisestaan.

Jatkan tänäkin vuonna muissa lokeissa tai muillakin foorumeilla esitettyjen ajatusten kommentointia siltä osin kuin ne liittyvät käsittelemiini aiheisiin. Yritän pysyä ajankohtaisena, mutta erityisen nopeaa kommentointia en edelleenkään lupaa. Annan ajatusten muhia mielessäni, ennen kuin kirjoitan ne tänne. Usein myös testaan niitä keskustelemalla tai väittelemällä jonkun kanssa tai sitten kehittelen niitä jollakin keskustelupalstalla (viime aikoina olen viihtynyt Pallontallaajissa - erityisesti Asian vierestä -osastolla). Aina en koettele ajatuksiani ennen tänne kirjoittamista, ja se näkyykin merkintöjen laadussa.

Yritän kirjoittaa tänäkin vuonna tänne noin kerrasta kahteen viikossa, mutta aina välillä pidän taukoa.

Aihepiiri: Lokit ja bloggaaminen

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Veloena 4.1.2005: Miten testata oikeistolaisuus/vasemmistolaisuus?

Hmm, merkintäsi herättää minussa hivenen hihittävää epätoivoa. Kuinka saada selville, onko oikeistolainen vai vasemmistolainen? (Ainakin asetelma kertonee, ettei ole ääri-kumpikaan.)

Ainakin itse huomaan toistuvasti, että toisinaan mielestäni vasemmisto on oikeassa, toisinaan oikeisto. Olen pitänyt itseäni lähinnä oikeistolaisena, mutta vaalikoneissa saanut tulokseksi jopa KTP:tä, vaikken oikeasti voi heidän manifestejaan lukea purskahtamatta nauruun.

Ehkä, hypoteesinomaisesti, on myös ihmisiä, jotka aivan tosissaan koettavat miettiä kysymyksiä tilanne- ja kysymyskohtaisesti ja joilla ei ole järkeviä perushypoteeseja ihmisluonteesta tms. lainkaan?
Tällaisen ihmisen on tietysti tavattoman vaikea sijoittua oikeisto-vasemmisto -akselillekin. Tai ainakin ymmärtää, miksi pitäisi olla jokin tilanteesta toiseen kantava asennoituminen.

Hmm, hmm.

En kyllä tunne itseäni postmodernistiksi. Enkä keskustapuoluelaiseksi, luoja paratkoon.

Mutta tuo oikeisto-vasemmisto -jako vain oikeasti tuntuu todella omalaatuiselta. Se on vähän samanlainen kuin kysymys "oletko nainen vai mies" kun enimmäkseen vastaus kuuluu "en kumpikaan", jos lähdetään kokemuksen tasolta. Tai oletko töissä vai työtön, äh, ei siihenkään voi sanoa mitään järkevää.

Ehkä, jos toimisi enemmän politiikassa ja miettisi poliittisia kysymyksenasetteluita, asia selkenisi. Vihreässä puoluepolitiikassa mukana oleville näin ei ilmeisesti ole kuitenkaan käynyt. Kenties kyse voisi olla sisäpuolen tuntemukset vs. ulkopuolisen analyysi tilanteesta -erosta?

Hmm. Kysymys on tosi monimutkainen.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net