Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.
Laula kirjoittaa kartoista ja niiden käyttämisestä, enkä oikeastaan voisi olla enemmän samaa mieltä.
Kuten Laula, myös minä hankin aina matkakohteestani kartan - niin kaupungeista kuin laajemmistakin alueista. Matkaopaskirjoja en yleensä hanki, hyvästä kartasta saa enemän irti. Hyviä karttoja vain on usein vaikea saada. Esimerkiksi Nairobiin mennessäni en etukäteen Suomesta tai lentoa vaihtaessa Schipholista löytänyt kartan karttaa ja Nairobin lentokentälläkin myytiin vain surkeita turistikarttoja. Vasta kaupungilta kirjakaupasta löytyi kelvollinen kartta.
Kartan avulla kaupunkiympäristöstä kiinnostunut matkaaja löytää mielenkiintoiset kohteet: yleensä kartasta näkee, missä on vanha kaupunki, missä elementtilähiö, missä vauras omakotialue ja missä köyhien slummi. Kartoista näkee liikenteen solmukohdat, ruuhkaiset väylät ja pienet sivukujat. Harmi vain, että kaupunkikarttoihin harvemmin merkitään korkeuskäyriä. Yleensä katuverkosta, vesistöjen sijainnista ja paikannimistä pystyy päättelemään pinnanmuotojakin, mutta aina arvio ei mene kohdalleen.
Karttamatkailu avartaa sinänsäkin. Usein jään ahmimaan kaupunkien tai maaseutualueidenkin karttoja vailla edes aikomusta mennä paikan päälle. Tosin yleensä tulee halu nähdä, miltä joku kohde näyttää paikan päältä katsottuna. Mutta jos joku paikka kartalla näyttää kiinnostavalta, niin usein googlettamalla löytää siitä enemmän tietoa ja mahdollisesti kuviakin.
Monasti karttoja tulee tutkittua myös spekulatiivisesti. Sitä ihmettelee, miksei jollekin kartalta katsoen otolliselle paikalle ole syntynyt kaupunkia tai miksi joku kaupunki on juuri siinä missä se on. Joskus tulee ihmeteltyä, miksei jotain väliä kulje laiva tai miksei siihen ole vedettyä rautatietä. Joskus voi ihmetellä maantienkin puuttumista joltain väliltä, mutta siinä on tavallisesti tyytyväinen taustavire: hyvä, ettei sitäkään tietä ole olemassa. Tosin onpa joskus käynyt niinkin, että uudempaa karttaa tutkiessaan huomaa sen tien sinne ilmestyneen.
Hyvin tehtyä karttaa lukee ilolla ja siihen uppoutuu kuin hyvään romaaniin. Hyviä karttoja vain on harvassa, tai sitten ne ovat kalliita. Yksi ilonaiheistani on kuitenkin Perry-Castañeda-kirjaston karttakokoelma Texasin yliopiston sivuilla. Kaupunkikartat ovat pääasiassa surkeita, mutta monien saarivaltioiden (ja muidenkin saarten) karttoihin olen siellä upputunut pitkiksikin ajoiksi. Ja mikä parasta, on suurin osa kokoelman kartoista Public Domainin piirissä, joten kuka tahansa saa edelleen käyttää niitä mihin tahansa. Eipä uskoisi, että jotain näin hyvää tulee Yhdysvalloista ja vieläpä Texasista.
Aihepiiri: Yhdyskunnat ja liikenne
Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.
Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005