Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2005 | Seuraava »

Espoo | 20.7.2005

Espoo Erehdyin taas eilen tekemään jotain, mihin fiksun ihmisen ei pitäisi sortua: kävin Espoossa. Koska en halunnut repiä puhelinluettelosta sivuja, katsoin reitin Leppävaaran asemalta päämäärääni Perkkaalle ja opettelin sen ulkoa: ensin Hevosenkenkää vasempaan, siitä eteenpäin pitkin Perkkaantietä ja lopuksi Majurinkatua oikeaan. Niinhän kaupungissa suunnistetaan.

Mutta eihän Espoo ole mikään kaupunki. Hevosenkengän (mikä kadun nimi se nyt on?) nimeä ei ollut aseman ulostulon viereen merkitty. Ja ei sen viertäkään pitkään voinut kulkea, Espoossa kun kävely- ja pyörätiet ovat pöpeliköissä. Etenkin pyöräillessä se voi usein olla ihan kivaakin, mutta kadunnimiä ei kevyen liikenteen reiteille ole merkitty. Viitoitusta kyllä oli muun muassa Konalaan ja Kannelmäkeen, mutta niihin en ollut tällä kertaa menossa. Kadunnimet ovat Espoossa vain autoilijoita varten. Jalankulkijalle kylttien informaatioarvo näkyy oheisesta kuvasta.

Jatkoin kevyen liikenteen väylää suuntaan, jonka oletin olevan oikea. Saavuin tien reunaan, mutta missään ei kerrottu oliko se etsimäni Perkkaantie. Autoilijoille nimikyltti varmaan oli tien päässä, mutta jalankulkijoiden ei nimiä ilmeisesti tarvitse tietää. Risteyksissäkin oli vain risteävien pikkukatujen mutta ei suuremman pääkadun nimeä. Eteenpäin jatkamalla pääsin Majurinkadun risteykseen, ja siihen oli lopulta kirjoitettu myös Perkkaantien nimi.

Pääsin siis perille suorinta reittiä, onhan minulla aiempaakin kokemusta suunnistamisesta Espoossa ja muissa lähiöissä. Ilman karttaa ja kompassia niihin ei kuitenkaan kannattaisi lähteä. Kokemuksesta tiedän myös, että tien kysyminen on yleensä turhaa: lähiöissä ihmiset eivät tiedä katujen nimiä jolleivat satu asumaan juuri kyseisellä kadulla.

Voisin jatkaa aiheesta pitkäänkin, mutta teen sen joku toinen kerta. Kaupungeista ja kaupunkisuunnittelusta kiinnostuneet: tervetuloa Dodon Seaid-kävelylle Helsinginniemen ympäri lauantaina 23.7. Matka alkaa Talinhuipulta kello 9 ja reittiin kuuluu pieni pyrähdys myös Espoon puolella. Kävellessä keskustellaan monen muun aiheen ohessa varmasti myös kaupunkisuunnittelusta.

***

Pari linkkiä muihin aiheisiin liittyen:

Väestönkasvu lisäämässä kasvihuonekaasupäästöjä: tutkija Tim Dyson arvelee, etteivät ilmastomallit huomio riittävästi väestönkasvua. Pallomme saattaa siis lämmetä tähän asti ennustettua enemmän, eivätkä entisestkään ennusteet niin lupaavia ole. Se vain jaksaa ihmetyttää, että lisääntyminen on edelleen niinkin suosittua toimintaa myös ympäristöpiireissä.

Mynttinen kommentoi edellistä kirjoitustani. Ehkä palaan aiheeseen vielä.

Aihepiiri: Yhdyskunnat ja liikenne

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Aranwe 20.7.2005:

Kartasta on mukava opetella reitti autoilijan näkökulmasta, kun paikanpäällä huomaa, että kaikki kadut ovatkin yksisuuntaisia tai ihme umpikujia, joten saatkin sitten arpoa mistä sinne haluamaasi määränpäähän pääsekään.

nlipsane 20.7.2005:

Yksisuuntaisia katuja on yleensä lähinnä ruutukaava-alueilla eikä ruutukaavassa ole vaikea suunnistaa, vaikka joutuisi korttelin sivumpaa ajamaankin. Poikkeuksiakin tietysti on. Mutta ruutukaava-alueilla etenkin autoteitä ajellessa tietää mille kadulle milloinkin tulee, nimet kun on kirjoitettu kulmiin. Espoossa jalankulkijoille ja pyöräilijöille asia ei niin hyvin ole.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats