Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2005 | Seuraava »

Chiracin veroajatukset | 27.1.2005

Ranskan presidentti Jacques Chirac on ehdottanut maailmanlaajuista veroa aidsin vastaisen taistelun rahoittamiseksi G8-maiden kokoukselle Sveitsin Davosissa. En jaa hänen näkemystään siitä, että aids - Chiracin sanoin "hiljainen tsunami" - olisi se suurin uhka, jonka ehkäisyyn voimavarat tulisi keskittää. Ajatus maailmanlaajuisesta verosta on joka tapauksessa tarkastelemisen arvoinen.

Le Monde luettelee Chiracin ehdottamat verotuskohteet: kansainväliset valuutansiirrot, pääomavirrat tiukan pankkisalaisuuden maihin ja niistä pois, lento- ja laivaliikenteen polttoaineet ja lentoliput. Valuutta- ja pääomavirtojen verottaminen ei minun nähdäkseni ole ensisijaista: nehän siirtyvät maasta toiseen pääasiassa bitteinä, mikä rasittaa ympäristöä melko vähän. Mitä suurempi osa maailmankaupasta siirtyy bitteinä tietoverkkoja pitkin, sen parempi. Mutta lento- ja meriliikenteen polttoaineet ja lentoliikenteen matkaliput olisivat oiva verotuskohde. Tiedä sitten, kuinka verotus käytännössä toteutettaisiin.

Liikenne on yksi pahimpia ilmastonmuutoksen aiheuttajista ja lento- ja laivaliikenne ovat saastuttavimpia liikennemuotoja. Se, että juuri ne on vapautettu maksamasta veroja, on täysin kohtuutonta. Lentoliikenne ei maksa polttoaineveroja edes kotimaan liikenteessä tai EU:n sisämarkkina-alueella, mikä selvästi vääristää kilpailua eri liikennemuotojen välillä. Chiracin ehdottama polttoainevero olisi niin pieni, ettei se juurikaan muuttaisi tilannetta, mutta se on silti tärkeä päänavaus.

Samaisessa Davosin kokouksessa Yhdistyneen Kuningaskunnan pääministeri Tony Blair puhui ilmastonmuutoksen uhkasta. Hänen avaukseensa ei kuitenkaan sisältynyt samanlaisia konkreettisia toimenpide-ehdotuksia kuin Chiracin verot. Lisäksi hän painotti, ettei kannata odottaa sellaisia muutoksia, jotka aiheuttaisivat suuria menetyksiä valtioiden taloudelle.

Chiracin polttoaineverot tuskin saavat laajaa rintamaa tuekseen muissa länsimaissa ja Blairin ehdotuksissa ei ilmeisesti ollut juurikaan konkreettista sisältöä. Toivotaan kuitenkin, etteivät asiat jää pelkälle retoriselle tasolle ja että lento- ja meriliikennekin joutuvat mahdollisimman pian maksamaan aiheuttamistaan haitoista.

Aihepiirit: Talous ja globalisaatio, Ajankohtaisuudet

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats