Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2004 | Seuraava »

Ympäristöveroista ja ympäristön polkumyynnistä | 2.8.2004

Muutaman päivän takainen merkintäni Ympäristöverotus vasemmalta katsottuna on saanut kommentteja muissa blogeissa.

Poliittisesti epäkorrekti on kanssani samaa mieltä (kiitoksia vain kehuista). Hän kiinnittää huomiota maaseutu-kaupunki-asetteluun. Molemmissa on asuinpaikkoina puolensa eikä maaseudulla asumisen haittapuolia ole syytä kompensoida maalaisille sen enempää kuin kaupungissa asumisen haittapuolia kaupunkilaisille. Olen samaa mieltä.

Myös avs Online on pääosin samaa mieltä kirjoituksestani. Hän kuitenkin huomauttaa, että ympäristöverotus toimii vain valtioiden sisällä, mutta kauppaa käydään myös tulli- ja verorajojen ylitse:

Blogatut kommentit ovat hyviä. Verotus ei kuitenkaan ole täydellinen ratkaisu: se toimii ehkä jossakin määrin tilanteessa, jossa valtiossa (tai tullialueella) tuotetaan hyödykettä paikalliseen käyttöön, mutta tullialueiden välisessä kaupassa tariffien valitseminen PPMien (production and process method) perusteella ei ainakaan nyky-WTO:ssa toimi. Oletetaan nyt, että WTO ei kaadu ja kysytään, miksi ei? Hyviäkin perusteluita löytyy: aiemmin mainitsemani Bhagwati ottaa esimerkiksi Yhdysvallat, jonka kaikkiin tuotteisiin pitäisi lätkäistä ympäristövero Kioton ilmastosopimuksen hylkäämisen vuoksi. Kuitenkin USA on aivan liian iso, että tällaista tariffia kukaan pystyisi määräämään. Näin negatiiviset PPM-sanktiot olisivat sitten joka tapauksessa epäreiluja joitakin maita kohtaan - joko epäreilusti kiristäviä tai epäreilusti suosivia.

Huomio on aiheellinen. WTO:ssa ratkaisu kuitenkin piilee, jos se ylipäänsä jossain. Siihen pitää suhtautua kuten markkinoihin: ongelmat on tunnustettava ja tunnistettava, mutta sen sijaan, että lähtee sotimaan vastaan on käännettävä niiden voima ympäristön puolelle. WTO tarjoaa valtioidenvälisen yhteistyöelimen, jonka päätöksillä on merkitystä aivan toisella tapaa kuin vaikka YK:n julistuksilla (sinänsä mitenkään aliarvioimatta YK:n roolia). Sellaista areenaa myös ympäristökysymykset tarvitsevat. Ympäristö onkin ujutettava sisään WTO:n mekanismeihin siinä missä muutkin kaupankäyntiin liittyvät asiat.

Tullimuureja ja polkumyyntiä vastaan WTO on jo toimiva väline. Ympäristöllekin on oltava hinta ja jos jokin taho yrittää ulkoistaa ympäristökustannuksensa on se tulkittava eräänlaiseksi polkumyynnin muodoksi. Tällä tavoin kysymyksenasettelu saadaan käännettyä markkinoiden kielelle ja siihen voidaan käyttää samanlaisia sanktioita kuin muuhunkin polkumyyntiin. Runsaasti neuvotteluita ja poliittista tahtoa se tietysti vaatii ja erityisesti Yhdysvaltojen saaminen mukaan voi olla hankalaa. Mutta WTO-prosessiin USA:kin osallistuu ja joutui siellä antamaan periksi mm. terästulliensa suhteen. Riittävällä painostuksella Yhdysvallat ja muutkin maat joutuvat lopettamaan myös ympäristön polkumyynnin.

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats