Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2004 | Seuraava »

Voi demareiden valitusta | 21.9.2004

Demarit ovat hyökänneet vihreiden kimppuun varsinaisella voimalla. Syyttävät vihreitä oikeistolaisiksi (ikään kuin se nyt mikään syytös edes olisi). Heitä tuntuu harmittavan, etteivät vihreät Suomessa ole ryhtyneet yhdeksi vasemmistopuolueeksi demarien rinnalle niin kuin monessa muussa Euroopan maassa.

Esimerkiksi sopii HKL:n yhtiöittämisestä käyty keskustelu ja Tapio Havaston (sd) kommentti Ruusuverkko-julkaisussa:

He [vihreät] ovat markkinoineet itseään joukkoliikenteen tukijoiksi, mutta keskiviikkona vihreä esirippu repesi. Takaa palastuivat kivikovat oikeistopoliitikot, Havasto suomii.

Toinen esimerkki löytyy bloggaavan toverimme Mirva Haltian (sd) blogista:

Jos päättää liittyä oikeistorintamaan tukemaan yhtiöittämistä ja siitä tulee huuto, ei voi valittaa.

Kyllä vihreät edelleen tukevat joukkoliikennettä, tämän uskallan kokoomuslaisenakin sanoa. Heille vain on olennaisempaa se, että liikenne toimii kuin se, kuka sen järjestää. Demareiden älähdys siitä, että vihreät päätyivät "oikeistolaiseen" ratkaisuun, on omituinen. Miksi vihreät eivät saisi tehdä oikeistolaista ratkaisua? Eiväthän vihreät ole sitoutuneet harjoittamaan vasemmistolaista politiikkaa, vaikka demarit kuinka niin haluaisivat.

En tiedä, millä perusteilla vihreät päätyivät osakeyhtiömallin taakse, mutta itse näen vain parannuksena, että tilaaja- ja tuottajaorganisaatiot erotetaan mahdollisimman hyvin toisistaan. Se tuo läpinäkyvyyttä palveluiden tuottamiseen. Avoimessa tarjouskilpailussa ehdot ovat kaikkien nähtävinä ja arvioitavina. Se mahdollistaa demokraattisen valvonnan, eivätkä virkamiehet ja poliitikot pysty silloin junailemaan kauppoja suosikeilleen - ainakaan jäämättä kiinni. Avoin kilpailu kuitenkin edellyttää, että kaikki palveluntarjoajat ovat kilpailussa samalla viivalla. Siihen juuri HKL:n yhtiöittämisellä tähdätään.

Yhdessä suhteessa esitetty kritiikki kuitenkin osuu oikeaan. Lainattakoon vaikka Schizoblogin Jannea, jonka poliittisesta suuntautumisesta en tiedä:

Niin Krohn kuin Saurikin teilasivat bussikuljettajien pelon liikelaitoksen yhtiöittämisen jälkeisestä myynnistä aiheettomana. Poliittinen tahto ei kuulemma salli myyntiä. Aivan. Ei nyt. Mutta miten on asian laita 5 - 10 vuoden päästä?

Poliittinen tahto voi muuttua ja yhtiöittäminen varmasti helpottaa HKL:n mahdollista myyntiä joskus tulevaisuudessa. Sitä vain en ymmärrä, mitä pelättävää siinä olisi.

Aihepiiri: Ajankohtaisuudet

Edit: kirjoitusvirhe.

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats