Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2004 | Seuraava »

Vihreät ja kokoomus | 29.5.2004

Oppositio osoittaa halukkuutta keskinäiseen yhteistyöhön. Vihreiden Ville Niinistö ehdottaa yhteistyötä vero- ja talouspolitiikassa. Molemmissa puolueissa ajatukseen näytetään suhtautuvan varovaisen myönteisesti. Kummallakin puolella esitetään varauksia: kokoomuslaiset vierastavat punavihreyttä ja vihreät epäilevät kokoomuksen ympäristö- ja talouslinjauksia.

Keskustelu tuo puolueiden väliset ristiriidat pintaan. Samalla se on kuitenkin avaus myös oikeistolaisen ympäristöpolitiikan suuntaan. Ekologia ja ekonomia kun kulkevat käsi kädessä. Silloin kun itse aloin toimia kokoomuksessa, oli puheenjohtajana Pertti Salolainen ja ympäristöministerinä Sirpa Pietikäinen. Kokoomuslaisen ympäristöministerin johdolla puolustettiin rantojensuojeluohjelmaa keskustan isäntiä vastaan, luotiin YVA-lainsäädännön perusteet ja vedettiin Suomen delegaatiota Rion ympäristökokouksessa.

Noista ajoista on tultu takapakkiakin, mutta joka tapauksessa myönteistä ympäristöajattelua on myös kokoomuksessa. Kokoomuksen vahvuus olisi ympäristö- ja talouspolitiikan yhdistäminen. Hallituksessa ollessaan kokoomus ajoi säästäväistä linjaa ja tuhlaamisen välttäminen on myös ympäristöpolitiikkaa. Sauli Niinistö kansakunnan kirstunvartijana piti bensiinin hinnan korkeana ja edesauttoi autoilun vähenemistä, vaikka sitten vain tilapäisesti. Lisäksi monta turhaa hanketta jäi aloittamatta tiukan budjettipolitiikan ansiosta.

Toivon, että kokoomus ja vihreät löytävät toisensa ja pystyvät löytämään yhteisymmärryksen asiapohjalta. Erityisesti toivon kokoomukseen tarttuvan lisää vihreyttä, mutta ei pieni sinertävyys pahaa tekisi vihreissäkään.

Edit: Itäläkin on myötämielinen yhteistyölle vihreiden kanssa, vaikka tekeekin myös varauksia punavihreyden suuntaan. Ja myös ehdokkaat kokoomuksen seuraavaksi puheenjohtajaksi ovat samoilla linjoilla.

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats