Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2004 | Seuraava »

Väestöliitto haluaa lisää lapsia | 15.6.2004

Väestöliitto haluaa Suomeen lisää lapsia, mikä varmaan ei ole mikään yllätys. Mutta miksi?

Kuvitellaanpa, että Suomeen todellakin tulisi uusi babyboom ja nuoret innostuisivat lisääntymään. Ympäristön kannalta väestönkasvu Suomen kaltaisessa korkean kulutustason maassa olisi tietysti tuhoisaa, mikä on tullut aiemminkin todettua. Mutta entä sitten talouden kannalta?

Huoltosuhde on Suomessa vääristymässä suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle, se on tosiasia. Uusista lapsista ei sen maksajiksi kuitenkaan ole. Nyt on jo liian myöhäistä. Jos lapsia yht'äkkiä alkaisi syntyä reilusti lisää, olisi meillä eläkepommin lisäksi maksettavana lapsipommi: vanhustenhoidon lisäksi olisi maksettava lapsilisät, päivähoidot ja koulutus entistä suuremmalla määrälle lapsia. Jos tekee tiukkaa selvitä vanhuksistakaan, niin kuinka voisimme kantaa vielä tuollaisen lisätaakan?

Voi tietysti ajatella, että lapsia tarvitaan maksamaan omia eläkkeitämme, jos ikinä selviämme sinne asti. Sekin perustuu oletukselle, että tulevaisuudessakin eläkejärjestelmä toimii nykyisellä "nuorempi sukupolvi maksaa vanhemman eläkkeet" -periaatteella. Melkoinen optimisti täytyy olla, jos nykyisin alle 30-vuotias henkilö uskoo nykyisen kaltaisen järjestelmän säilyvän pystyssä niin kauan, että sen kautta saa eläkettä 30-60 vuoden päästä.

Jos huoltosuhdetta halutaan parantaa, on siirtolaisuuden lisääminen ainoa kestävä ja järkevä tapa (ja näyttää Väestöliitto sitäkin kannattavan). Se parantaa huoltosuhdetta nyt eikä silloin kun on jo liian myöhäistä. Lisäksi se on globaalisti oikeudenmukaisempaa, sillä vaikka se lisäisi Suomen väkimäärää merkitsisi se koko maailman kannalta vain väestön tasaisempaa sijoittumista.

Suomi tosin on jo ylikansoitettu. Ei missään muualla asu näin pohjoisessa näin paljon ihmisiä.

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats