Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2004 | Seuraava »

Sinivihreä sivistysunioni | 14.6.2004

Vaikka olenkin heittänyt joitakin piikkejä vihreiden suuntaan olen vahvasti sitä mieltä, että kokoomuksen ja vihreiden kannattaisi tiivistää oppositioyhteistyötä. Koska usein korostetaan enemmän näiden puolueiden eroja kuin yhtäläisyyksiä, niin kokoan oheen alustavan listan puolueita yhdistävistä piirteistä. Sitä sopii jatkaa.

  1. Sivistys. Sekä kokoomus että vihreät keräävät äänensä koulutetulta väestönosalta. Koulusivistyksen ja sitä kautta yleensä myös ymmärryksen lisääntyessä todennäköisyys äänestää kokoomusta tai vihreitä kasvaa.
  2. Riippumattomuus. Verrattuna muihin merkittäviin puolueisiin, kokoomus ja vihreät ovat riippumattomia. Ne eivät ole ay-liikkeen talutusnuorassa kuten SDP tai MTK:n poliittinen siipi kuten keskusta. Toki niilläkin taustajoukkonsa on: erilaisten kansalaisjärjestöjen ääni kuuluu vihreissä ja kokoomus on herkkä työnantajatahojen ja yrittäjien äänenpainoille. Suhde taustaryhmiin on kuitenkin huomattavasti löyhempi kuin demarien/vasemmistoliiton suhde ay-liikkeeseen tai keskustan suhde maatalousjärjestöihin.
  3. Ekoajattelu. Sekä vihreät että kokoomus ovat ekopuolueita. Siinä missä vihreät puhuvat ekologiasta kokoomuslaisissa äänenpainoissa korostuu ekonomia. Mutta kuten yhteinen kantasana jo antaa ymmärtää, eivät nuo kaksi ole kovin kaukana toisistaan. Viisas taloudenpito on ympäristöystävällistä.
  4. Kaupunkilaisuus. Sekä kokoomus että vihreät keräävät suurimman osan kannatuksestaan kaupungeista. Kummallakin on myös voimakkaat maaseutusiivet, eikä niiden siksi tarvitse sortua keskustalaistyyppiseen maaseudun ja kaupungin vastakkainasetteluun. Kaupunkilaisuus tosin seuraa pitkälti listan ensimmäisestä kohdasta: koulutetut ihmiset asuvat kaupungeissa.

Nämä tulivat ensimmäisenä mieleen, enemmänkin varmasti on. Palaan varmaan aiheeseen vielä uudestaan.

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

nlipsane 15.8.2004:

Lupaus täytetty ja aiheeseen palattu: Lisätty merkintä "Kokoomuslaiset ja vihreät avoimia uusille ajatuksille".

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats