Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2004 | Seuraava »

Reilun kaupan oikeutuksesta | 30.6.2004

Soviet Onionin Natas kommentoi kirjoitustani Defens, markkinatalous ja reilu kauppa:

Itse kuitenkin haluaisin tuoda reilun kaupan ongelmaan mukaan toisen ongelman: reilu kauppa saattaa aiheuttaa sen, että niitä tuottavat kehitysmaat eivät saa tuotteistaan kuitenkaan oikeudenmukaista korvausta, koska juuri esimerkiksi kahvin maailmanmarkkinahinta on poljettu niin alas, ettei sen tuottaminen ole erityisen kannattavaa köyhille valtioille. Reilu kauppa tuo siis jatkoaikaa huonotuottoisten "arvokasvien" tuottamiselle, eivätkä kehitysmaat välttämättä pääse eroon ahdingostaan niin kauan kuin tuotteista tarjotaan epäreilua ja vääristynyttä hintaa.

Kahvin, kaakaon, banaanien tms. maailmanmarkkinahinnan alhaisuudesta tuskin voi millään tapaa syyttää reilua kauppaa. Jatkoaikaongelmaa en täysin käsitä, mutta yritän. Ajatellaan asiaa köyhän kahvinviljelijän näkökulmasta. Tuotat kahvia, mutta kulut ovat suuremmat kuin tuotot. Perhe näkee nälkää, etkä voi laittaa lapsiasi kouluun. Vaihtoehtosi ovat: 1) etsiä uusi viljelykasvi, josta saa parempaa tuottoa; 2) alkaa tuottaa kahvia reilun kaupan markkinoille; 3) lopettaa viljely ja muuttaa kaupunkiin.

Miksi vaihtoehto kaksi sitten olisi niin huono? Kyllä, se tarkoittaa, että viljelijä jatkaa kahvin viljelemistä, vaikkei se maailmanmarkkinahinnoilla kannattaisikaan. Mutta tuottaessaan reilun kaupan kahvia viljelijä ei tuota pelkkää kahvia. Reiluus on lisäarvo, josta saa lisähintaa. Näin ollen reilun kaupan kahvin viljeleminen ei millään tavoin pitkitä alihinnoitellun kahvin tuottamista. En pysty ymmärtämään, kenen oikeuksia siinä poljettaisiin. Kyllä kahvin tuottaminen voi ihan hyvin pitkittyä, jos siitä saa kunnon hintaa.

Natasin näkökulma tosin on "köyhien valtioiden" eikä "köyhien viljelijöiden". En kuitenkaan näe tässä suurta eroa. Yksilöistähän kollektiivitkin koostuvat. Ei se valtiota mitenkään haittaa, jos reilun kaupan viljelijät jatkavat kahvin tuottamista eikä se myöskään estä muita viljelijöitä siirtymästä muihin tuotteisiin, jos eivät halua tai voi siirtyä tuottamaan reilua kahvia.

---

Natas kommentoi myös MyOperan kommentointijärjestelmän hankaluutta. Se on tosiaan melko huono. Harva viitsii kirjautua vain kommentoidakseen toisten kirjoituksia. Toisaalta, eipä ole niin suurta pelkoa spämmikommenteista, jotka monissa englanninkielisissä blogeissa ovat vitsauksena. MyOperan julkaisujärjestelmä saisi silti olla joustavampi, onhan saman firman tuottama www-selain muokattavuudessaan huippuluokkaa.

Edit: Taas oli päässyt kirjoitusvirhe.

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

nlipsane 30.6.2004:

Keskustelu jatkuu Soviet Onionissa.

nlipsane 30.6.2004:

Uusi merkintäni samasta aiheesta: Reilun kaupan oikeutuksesta, osa 2.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats