Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2004 | Seuraava »

Rautatiebyrokratiaa | 2.7.2004

Olen lokakuussa menossa konferenssiin Ateenaan (pian olympialaisten jälkeen siis). Ajattelin, että voisi olla mukavampaa ja ympäristöystävällisempää matkustaa junalla kuin lentää. Menomatkalla tulisi kiire, mutta Die Bahnin aikatauluhaulla (Saksan rautatiet) sain laskettua, että juuri ja juuri kuitenkin ehtisin.

Mutta ei se niin helppoa ollut. Matkani nimittäin maksaa vastaanottava yliopisto. Kun kysyin Helsingin rautatieasemalta reililipun ostosta, niin se ei onnistu niin, että se maksettaisiin Ateenassa ja minä saisin sen Helsingissä. Ateenassakaan eivät voi sitä ostaa ja minulle lähettää, koska minun pitäisi itse olla sitä passin kanssa hakemassa.

VR:n virkailija tarjosi kyllä mahdollisuutta, että yliopistolta voidaan lähettää maksajan luottokorttin tiedot sähköpostilla VR:lle, jolloin lippu voidaan laskuttaa kortilta. Tätä vaihtoehtoa en viitsi Ateenaan edes ehdottaa - ei kai kukaan nykyään lähettele luottokorttinsa tietoja sähköpostilla.

Perusongelma koko kuviossa on, että rautatiet ovat ympäri Eurooppaa vielä varsin pitkälle valtion laitoksia. Valtio hoitaa liiketoimintaansa byrokratian eikä asiakkaan näkökulmasta. Lentoliikenteessä, jossa joidenkin valtiollisten toimijoiden rinnalla on runsaasti kilpailua, siinä ei ole mitään kummallista, että lipun maksaa joku muu kuin joka sen käyttää. Niinpä lentolippujen ostamisessa samalla tavoin ei ole mitään ongelmaa.

Yritä sitten olla ympäristöystävällinen, kun hallinnollinen byrokratia tekee sen mahdottomaksi. Lähden siis lokakuussa matkaan lentäen. Ja onhan lentäminen halvempaakin, koska sen (toisin kuin rautatieliikenteen) ei tarvitse maksaa polttoaineveroja. Se on selvää kilpailun vääristämistä, mistä Die Bahn taisi taannoin valittaakin komissiolle. En tiedä, onko asia edennyt.

Huomenna lähden tyttöystäväni kanssa matkaan kuitenkin pintateitse. Rahtilaivalla Tallinnaan, bussilla Varsovaan ja sieltä junalla Ranskaan. Tämä verkkoloki hiljenee siis noin kolmeksi viikoksi. Pitäkäähän tilaukset Päivän Pamauksessa voimassa, niin näette milloin tämä taas päivittyy.

Matkareittimme on nähtävillä, jos jotakuta kiinnostaa. Yleensä en lähde tuollaisella minuuttiaikataululla liikkeelle, mutta tällä kertaa on sovittuja tapaamisia ympäri Eurooppaa, joten junat on melko pitkälle lyöty jo lukkoon.

Edit: Ilmaisua hieman tarkennettu.

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats