Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2004 | Seuraava »

Onko fasismi äärikeskustalaisuutta? | 29.9.2004

Oikeistolaisuudesta ja vasemmistolaisuudesta on tullut kirjoitettua, mutta mitä on keskustalaisuus? Perinteisesti keskustaa kai pidetään enemmän oikeistopuolueena, mutta onko asia näin?

Itse asiassa keskustalaisuus on varsin kuvaava nimi keskustan puolueena harjoittamalle politiikalle. Yksittäiset poliittiset ratkaisut saattavat olla oikeistolaisia tai vasemmistolaisia - olennaista on, että ne ajavat puolueen kannattajien etua.

Esimerkiksi oikeistolaisuudesta käy taannoin jo kuopattu työreformi, joka oli nykymenoon verrattuna selvästi oikeistolainen avaus. Toisaalta Suomen maatalouspolitiikasta, joka on pitkälti keskustan kynänjäljen tulosta, on vaikea löytää mitään markkinatalouteen viittaavaa. Keskusta on tehnyt talonpojista valtion palkollisia: toisaalta se on varmistanut, ettei maanviljelijä joudu kokemaan normaaliyrittäjän riskejä, mutta samalla se on tehnyt mahdottomaksi kenenkään oikeasti menestyä maata viljelemällä.

Siinä missä vasemmistolla ja oikeistolla on aate, keskustalla on vain etu. Keskustalaisuus on opportunismia: politiikan tehtävänä on ajaa omien etua, eikä siinä kysellä, onko harjoitettu politiikka oikeistolaista vai vasemmistolaista. Tässä se muistuttaa fasismia. Fasismin (ja natsismin) oikeistolaisuus tai vasemmistolaisuus on monien pitkällisten väittelyiden aihe. Väittelyn molemmat osapuolet voivat esittää tapauksia, joissa harjoitettu politiikka on ollut oikealta tai vasemmalta. Kummassakaan ei kuitenkaan ollut kysymyksessä aatteellinen puhdasoppisuus: mikä tahansa politiikka kävi, kunhan se sopi tarkoitusperiin.

Korostettakoon vielä, etten todellakaan väitä keskustan olevan fasistinen saati sitten natsistinen puolue. Aivan kuten en väitä sen, mitä sanotaan äärioikeistolaisuudeksi kuvaavan kokoomusta tai äärivasemmistolaisuudeksi kutsutun SDP:tä, ei minusta äärikeskustalaisuus ole sitä, mitä keskusta ajaa. Kaikki mainitut puolueet ja itse asiassa kaikki eduskuntapuolueet ovat varsin maltillisia: ääri-ilmiöitä esiintyy aivan muualla. Se, mitä haluan tällä varsin äärimmäisellä vertauksella sanoa on, että äärikeskustalaisuudesta puhuminen on yhtä oikeutettua kuin äärioikeistolaisuudesta tai -vasemmistolaisuudesta puhuminen.

Aihepiiri: Oikeistolaisuus

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats