Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2004 | Seuraava »

Oikeistolainen vai porvari? | 28.5.2004

Monet oikeistolaiset kutsuvat itseään porvareiksi. Minä käytän mieluummin sanaa oikeistolainen. Paitsi että minulla on ärrävika, pidän oikeistolaisuutta aatteellisempana kuin porvarillisuutta.

Porvari viittaa kauppiassäätyyn, vaikkei sitä siinä merkityksessä enää juuri käytetäkään. Oikeistolaisuus viittaa ajattelutapaan siinä missä vasemmistolaisuuskin.

Suomessa on puolue nimeltä Vasemmistoliitto. Oikeistoliittoa meillä ei ole, vaan oikeistoa edustaa puolueista lähinnä Kokoomus. Siinä missä Vasemmistoliitto kuulostaa täysin asialliselta puolueen nimeltä, toisi Oikeistoliitto monelle mieleen pelottavampia mielikuvia. Oikeiston käsite kaipaa puhdistamista ylimääräisestä painolastista. Sekin on hyvä syy käyttää sitä porvarillisuuden sijaan.

Joidenkin korvissa itsensä oikeistolaiseksi kutsuminen kuulostaa siltä kuin olisin iltaisin Mikkelin torilla potkimassa tummaihoisia päähän. Sillä, mitä äärioikeistolaisuudeksi tavataan kutsua ei kuitenkaan ole mitään tekemistä aatteellisen oikeistolaisuuden kanssa. Aatteellisena äärioikeistona pidän markkinalibertaristeja, joskaan en itse tunnustaudu sellaiseksikaan. Olen maltillinen oikeistolainen.

Myös konservatiivisuus ja kansallismielisyys liittyvät perinteiseen oikeistoon, mihin nimi Kansallinen Kokoomus viittaa. Samalla lailla vasemmistoonkin kuuluu kirjo erilaisia näkemyksiä anarkismista vahvaan keskusjohtoisuuteen. Keskeisenä aatteellisena erona oikeiston ja vasemmiston välillä pidän kuitenkin suhtautumista markkinoihin: joko on taisteltava niitä vastaan (vasemmisto) tai käytettävä niitä hyväksi (oikeisto).

Viimeisimpänä syynä oikeisto-käsitteen käytölle voisi olla sen mukautuminen sanaleikkeihin, joista tämän lokin otsikko "Oikealla asialla" on yksi esimerkki. Vaikka sorruin siihen itsekin, niin oikeastaan (sic!) niiden viljeleminen aavistuksen ärsyttää minua: osittain siksi, että olen vasenkätinen; osittain siksi, että ne usein kuulostavat latteilta ja vitseinä vanhoilta. Luultavasti kyllästyn nopeasti lokin otsikkoon, mutta tulen sitä tuskin kuitenkaan vaihtaneeksi.

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats