Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2004 | Seuraava »

Kulutus kuluttaa | 2.12.2004

Jatketaan kulutusteemasta. Toni Heinonen vastaa edelliseen merkintääni sanoen älä osta mitään -päivän todellakin olevan yksityinen mielipide - myös libertaristien mielestä. Se olikin varsin odotettu vastaus. On täysin libertarismin dogmin mukaista pidättäytyä kulutuksesta, mutta useimpia libertaristeja sellainen ei näytä houkuttelevan. Mikko Särelä tosin toivoo päivästä tulevan niin suosittu, ettei kauppojen edes kannattaisi pitää oviaan silloin auki.

Heinonen ei kuitenkaan näe älä osta mitään -päivässä tai kuluttamisesta pidättäytymisessä mitään järkeä, koska hänen mukaansa kulutus ei kuluta - ainakaan luontoa. Kulutus kun riippuu vain ja ainoastaan tuotannosta. Argumentti menee suurin piirtein näin: Jos en kuluta, vaan pidän rahani pankissa, pankki sijoittaa ne johonkin. Jos taas otan rahat pankista ja pidän kotonani tai tuhoan ne, syntyy deflaatiota, josta syystä muiden ostovoima kasvaa, ja he kuluttavat enemmän. Eli minun kuluttamattomuuteni lisää muiden kulutusmahdollisuuksia.

Noinhan se ei mene. Jos haluaa pysyvästi laskea kulutustaan ei ole mitään syytä myöskään tuottaa yhtä paljon. Miksi kerätä rahaa pankkitilille, jos en aio sitä käyttää? Kulutushalukkuus vaikuttaa tuotantohalukkuuteen. Vähentämällä kulutusta voi vähentää työntekoa ja olla enemmän vapaalla. Älä hanki vain elämää vaan hanki hyvä elämä puoleen hintaan.

Jos työnteko kuitenkin innostaa ja ylimääräistä rahaa kertyy tilille, ekotiedostava ihminen sijoittaa sen kulutusta vähentäviin ympäristöhankkeisiin. Tai sitten tavanomaista kalliimpiin ekotuotteisiin: niin kauan kun ympäristökustannukset eivät sisälly tuotteiden hintaan esimerkiksi tuulisähkö voi maksaa enemmän kuin fossiilisähkö, mutta ei kuluta luonnonvaroja yhtä paljon. Tietysti siitäkin maksettu raha lopulta päätyy jonkin käteen ja kulutukseen, mutta siinä välissä ei tarvitse edistää hiilidioksidin polttamista ilmaan.

Heinonen kirjoittaa ilmastonmuutoksen olevan "ainoa asia minkä kanssa voi olla ongelmia", mistä olen sanaa "ainoa" lukuunottamatta samaa mieltä. Luonnonvarojen loppuminen ei todellakaan ole suurin huolenaihe. Fossiilisten polttoaineiden suhteen se on ennemminkin ratkaisu kuin ongelma - voisivat vain loppua paljon aiemmin.

Siinä Heinonen ja hänen linkittämänsä Sampo Syreeni ovat oikeassa, että älä osta mitään -päivä sinänsä ei ratkaise mitään, vaikka kaikki todellakin olisivat yhden päivän ostamatta. Kokonaiskulutukseen se tuskin juuri vaikuttaisi. Mutta se ei päivän idea olekaan. Ostamattomuus on lähinnä symbolista, tärkeämpää on saada ihmiset pysähtymään ja ajattelemaan. Yhdellä päivällä ei ole väliä, tärkeintä on muuttaa kulutustottumuksia.

Aihepiiri: Talous ja globalisaatio, Yksilön valinnat

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

tmh 2.12.2004: Niinpä

Kyllä, Niko, olet aivan oikeassa. Tuotantoaan vähentämällä voi vähentää kulutusta - mutta tätä pointtia eivät ÄOM-päivän järjestäjät ole esittäneet. Ekologista olisi myös antaa rahansa vaikkapa ympäristöjärjestöille, tai kuluttaa rahansa esim. konserttiin, jonka pyörittäminen ei juuri hiilidioksiidipäästöjä lisänne.

Ymmärrän myös täysin, että päivän pointti on symbolinen, ja tarkoitus on herättää ihmiset näihin totuuksiin. En tiedä kuitenkaan oletko huomannut, mutta olemme ainoat henkilöt jotka näitä todellisia pointteja ovat tuoneet esille?

ÄOM-päivän järjestäjien mukaan "ihmisten pitäisi hillitä ostoimpulssinsa" ja "vähentää liikakulutusta". Sitä todella toimivaa konstia parempaan huomiseen eli rahan kuluttamista vähemmän luonnonvaroja vievään toimintaan ei juuri ole ÄOM-päivän yhteydessä painotettu.

Nähdäkseni koko päivällä on se sama ikävä ongelma kuin monella muullakin maailmanparannusliikkeellä: nykymenoa kritisoidaan, järjestetään näyttävästi prosteja, mutta kukaan ei ole pysähtynyt miettimään mitkä ne todella toimivat työkalut parempaan huomiseen olisivat.

nlipsane 2.12.2004:

Älä osta mitään -päivän puolustaminen sinänsä ei minulle ole keskeistä. Vaikka päivän taustalla onkin virheellisiä olettamuksia markkinoiden toiminnasta, niin suurin osa päivän huomanneista tuskin pysähtyy ajattelemaan niitä. Tärkeintä on pysäyttää ihmiset ja saada heidät pohtimaan omaa kulutuskäyttäytymistään. Olennaista on kulutuksen vähentäminen.

Sen halusin osoittaa, että tuotanto-kulutus-suhde ei ole niin yksipuolinen kuin väität: henkilökohtaista kulutusta vähentämällä motivaatio tuottaa laskee, joten yhtälö toimii myös toiseen suuntaan.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats