Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2004 | Seuraava »

Kokoomuslaiset ja vihreät avoimia uusille ajatuksille | 15.8.2004

Kirjoitin kesäkuussa kokoomuksen ja vihreiden yhtäläisyyksistä ja toivoin siltä pohjalta oppositioyhteistyön syntymistä puolueiden välille. Suomen Kuvalehden uusimmassa numerossa (33/2004) on Tuomo Lappalaisen artikkeli, jossa käsitellään Taloustutkimuksen toteuttamaa kyselytutkimusta. Kyselyssä on selvitetty puolueiden kannattajien arvomaailmoja. Artikkeli vahvistaa näkemystäni: monessa suhteessa vihreillä ja kokoomuksella on enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja.

Punamultapohjakin vaikuttaa aika sopuisalta: demarien ja keskustan kannattajat ovat vasemmistoliittolaisten ja kristillisten ohella vanhoillisimpia. He eivät mielellään omaksu uusia ajatuksia tai katso kovin suopeasti erilaisuutta. Arkiset rutiinit ja suomalaisuus ovat arvossaan.

Kokoomuksen ja vihreiden kannattajat ovat toista maata: he ovat avoimia uudelle, kansainvälisiä ja valmiita muuttamaan käsityksiään. Erojakin on: Vihreät ovat pohdiskelevampia ja tuovat enemmän tunnetta päätöksentekoon. Kokoomuslaiset taas ovat ennemminkin kokeilijoita ja asiakeskeisiä eivätkä yhtä ihanteellisia kuin vihreät. SK:n sanoin kokoomuslaiset ovat "tuulenhaistajia" ja vihreät "idealistisia maailmanparantajia".

Sekä kokoomuslaisuus että vihreys voidaan nähdä artikkelin valossa myös kielteisinä: kokoomuslaiset poukkoilevat ja muuttavat mieltään, vihreät taas ovat epärealistisia. Osin tuo saattaa pitää paikkansakin, mutta niille, jotka haluavat asioiden muuttuvan, vihreät ja kokoomus ovat oikeat puolueet. Jos haluaa asioiden jatkuvan kuten ennenkin, on parempi kannattaa vasemmistoa tai keskustaa.

Muutosvalmius ei tietenkään tarkoita sitä, että kokoomus ja vihreät haluaisivat muuttaa maailmaa samaan suuntaan. Otollisuus uusille ajatuksille luo kuitenkin pohjan sille, että yhteisymmärrys on mahdollista saavuttaa asia kerrallaan. Oppositiossa siihen on hyvä tilaisuus, kun päivänpolitiikan ohella on tilaa keskustella myös periaatteellisemmista kysymyksistä. Molempien puolueiden soisi nyt käyttävän tilaisuuden hyväkseen.

Lopuksi lainaus SK:n artikkelin vasemmistoliittolaisia käsittelevästä osasta. Ympäristön ja suvaitsevaisuuden asiaa ajavien ei ehkä kannata ensimmäiseksi etsiä tukea sieltä:

Puolueen kannattajat ovat itsetietoisia, pitävät omia arvojaan ylivertaisina ja tuputtavat mielellään niitä muillekin. Uudet ideat eivät kiinnosta heitä senkään vertaa kuin demareita ja keskustalaisia, eivätkä he ole ensimmäisinä tutustumassa vieraisiin kulttuureihin tai puolustamassa vähemmistöjen oikeuksia. He arvostavat enemmän tavaraa kuin ihmissuhteita, eikä heitä kuluttajina paljon kiinnosta, miten jokin tuote on valmistettu, kunhan se toimii.

Tutkimuksen pätevyyttä voi ja tietysti pitääkin arvioida. Vaikka erot puolueiden sisällä lienevät suurtenkin linjojen suhteen suurempia kuin niiden välillä, uskon tutkimuksen antavan yleisellä tasolla oikeansuuntaisen kuvan. Ainakin se vastaa omia ennakkokäsityksiäni.

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats