Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2004 | Seuraava »

Ilmastonmuutos ja Yhdysvallat | 21.9.2004

Joistakin myönteisistä kehityskuluista huolimatta ympäristön tila menee pääasiassa huonompaan suuntaan. Ilmastonmuutos on ongelmista vakavin, ja se näyttää etenevän lähes vääjäämättä. Siihen liittyviin uutisiin on jo turtunut, asteluvut vain vaihtelevat.

Ylen ympäristöuutisten artikkeli arktisten alueiden ilmastonmuutoksesta oli kuitenkin riittävän pysäyttävä muistuttamaan siitä, missä mennään. Varovaisten arvioiden mukaan arktisten alueiden ilmasto leudontuu kuudella asteella vuosisadan loppuun mennessä, vaikka Kioton sopimus toteutettaisiin täysimääräisenä. Varsin suurella todennäköisyydellä ilmasto siis lämpiää sitäkin enemmän. Tässä puhutaan jo niin suurista luvuista ja niin nopeasta aikataulusta, että tilanteen vakavuuden pitäisi olla selvä kenelle tahansa.

Uutisen vakavuudesta kertoo myös se, että Yhdysvaltain vaatimuksesta arvion sisältävää raporttia ei olla vielä edes julkaistu. Se julkaistaan marraskuusta Reykjavikissa, kunhan Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat ohi. Ilmeisesti Bush on huolissaan siitä, että raportti saisi äänestäjät pelkäämään huomisen jälkeisen päivän (The Day after Tomorrow) olevan pian käsillä. Yhdysvallat, joka on ilmastomuutoksen suurimpia (suurin?) aiheuttajia on myös sitä ehkäisevän toiminnan suurin jarru.

Ilmastonmuutoksesta ei juuri voi puhua puhumatta samalla Yhdysvalloista. Minulla ei esimerkiksi ole erityisen voimakkaita näkemyksiä Irakin tilanteesta. Mutta se, että Yhdysvallat ei ole valmis sitoutumaan edes Kioton sinänsä täysin riittämättömien vaatimusten täyttämiseen, osoittaa sellaista vastuuttomuutta, jota en voi hyväksyä. Ja vaikka Bushia pitäisi paholaisesta seuraavana, niin kovin paljon ei kannata laskea Kerrynkään varaan. Ainakaan minä en ole nähnyt merkkejä siitä, että Kerry olisi Bushia ratkaisevasti valmiimpi tekemään myönnytyksiä ympäristöasioissa.

Dodon jo yli kolme vuotta sitten lanseeraama Yhdysvallat-boikotti on siten edelleen ajankohtainen. Yhdysvaltojen perusteet vastuuttomuudelleen ovat taloudellisia ja siksi vain taloudelliset keinot ovat sellaisia, joilla voi olla jotain vaikutusta. Yhdysvaltalaisten tuotteiden ja tuotemerkkien välttäminen on siksi hyvin suositeltavaa. Mainittakoon muuten, että tuolloin kolme vuotta sitten Yhdysvallat-boikotin puolesta ottivat kantaa myös Helsingin Kokoomuksen Nuoret.

Pelkkä Yhdysvaltojen soimaaminen olisi tekopyhää. Kaikissa länsimaissa kulutustaso on kestämättömän korkealla. Mutta Yhysvallat on merkittävin ja vastuuttomin maailmanlaajuisten ympäristöongelmien aiheuttajat.

Aihepiirit: Yhteiskunta ja talous, Ajankohtaisuudet

Edit: Tuli vähän toistettua asioita, editoin hieman yhtä virkettä.

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net