Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2004 | Seuraava »

Ilmaston mallintamista kotikoneella | 1.8.2004

Asensin viime syksynä kotikoneelleni ilmastonmallinnusohjelman osoitteessa ClimatePrediction.Net. Se toimii tietokoneen taustaprosessina, eli aina kun vapaata suoritintehoa on tarjolla (siis lähes aina koneen ollessa päällä) ohjelma mallintaa ilmastoa. Idea on samantapainen kuin SETI@home-ohjelmassa paitsi, että CPDN.net ei toimi näytönsäästäjänä vaan prosessina. Tarkoituskin on ainakin omasta mielestäni mielekkäämpi: ufojen etsimisen sijaan käsitellään aineistoa ilmastotutkimusta varten.

Ensimmäisen ajoni tulokset raportoituivat vasta äskettäin, mikä on hävettävän hidas suoritus. Osin syy on se, että asensin ohjelman vain pari päivää sen julkaisemisen jälkeen ja se oli vielä buginen. Raportointi onnistui vasta päivitettyäni ohjelman uuteen versioon, jonka pitäisi toimia ongelmitta. Nyt on toinen ajo alkuvaiheessa. Liitin koneeni samalla ryhmään Finland CPDN, johon kuuluu suomalaisia ilmastonmallintajia. CPDN.netin ranking-listalla ryhmä on nyt sijalla 106.

Jos haluat hieman parantaa tietokoneilusi ekotasetta luovuttamalla joutoresursseja ilmastotutkimekselle, lataa ilmastomalli ja aloita ajo. Työnantajan tai oppilaitoksen koneelle lataamiseen tarvitset ylläpitäjän luvan. Tällä hetkellä malli toimii vain uudemmilla Windowseilla, mutta Linux- ja Mac-versiot ovat tulossa. Tietokoneen täytyy olla suhteellisen uusi ja tehokas, sillä nykyaikaisten ilmastomallien vaatimaa laskentatehoa ei vanhoista koneista löydy.

Edit: typo.

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats