Oikealla asialla

Oikealla asialla -verkkoloki on lakannut ilmestymästä syyskuussa 2005. Lokissa ilmestyneet merkinnät on arkistoitu tänne. Nykyisin lokin kirjoittaja Niko Lipsanen kirjoittaa blogeihin Aiheet ja Lipsanen & Ruso.

« Edellinen | Arkisto | 2004 | Seuraava »

Defens, markkinatalous ja reilu kauppa | 20.6.2004

Kävin pitkästä aikaa Defensin sivuilla. Defenshän on CounterAttac-verkostoon kuuluva kansalaisjärjestö, joka omien sanojensa mukaan puolustaa "yksilönvapautta, ihmis- ja omistusoikeuksien suojaa, markkinataloutta ja avointa yhteiskuntaa".

Defensin periaatteeisiin minulla ei ole vastaansanomista, voisin hyvin allekirjoittaa ne. Kannatan markkinataloutta, vastustan syrjintää ja näen yhteiskunnallisen avoimuuden käyvän käsi kädessä talouden vapauttamisen kanssa.

Suhteeni Defensiin muuttuu ongelmallisemmaksi, kun luen defensiläisten kirjoituksia heidän periaatteidensa soveltamista. Esimerkiksi käy järjestön kotisivuilta linkitetty Vapaasana.netin artikkeli "Reilu" kauppa on epäreilua kehitysmaille, jonka on kirjoittanut Heli Parkkinen.

En tiedä, onko Parkkinen defensiläinen, mutta ilmeisesti hänen kirjoituksensa heijastelee defensiläistä näkemystä aiheeseen. Parkkisen argumentti on, että reilu kauppa vääristää markkinoita antamalla kehitysmaiden toimijoille valheellisen kuvan markkinahinnoista. Näin kehittyneemmissä kehitysmaissa "ylihinnoittelu" tukee tuotantoa, jonka markkinalogiikan mukaisesti pitäisi siirtyä köyhempiin kehitysmaihin. Näin reilu kauppa itse asiassa toimisi tulppana köyhimpien kehitysmaiden kasvulle.

Parkkisen ajatuksenkulkua on hankala seurata, ja sitä ainakaan en ymmärrä, miksi en saisi maksaa vaikkapa reiluista banaaneista korkeampaa hintaa. Parkkisen mukaan se on muiden banaanien ostajien syyllistämistä. Minun nähdäkseni minulla on markkinavoimana oikeus määritellä mistä haluan maksaa: jos laadun lisäksi haluan, että banaanien viljelijälle jää käteen reilu korvaus tehdystä työstä, miksi siinä olisi jotain väärää? Ei se ole ylihintaa - se on osoitus, että markkinoilla on kuluttajia, jotka haluavat tuotteiltaan käyvän hinnan ja laadun ohella myös eettisyyttä. Niiden korkeampi hinta osoittaa, että niille on kysyntää.

Näenkin reilun kaupan tervetulleena ilmiönä juuri siksi, että siinä maailmaa halutaan parantaa markkinamekanismien avulla eikä käymällä turhaa taistelua niitä vastaan. Luomalla markkinat reiluille tuotteille edistetään reilua tuotantoa.

Samantapaisia näkemyksiä olen defensiläisissä ympyröissä nähnyt myös luomusta (mitä iso osa reilun kaupan tuotannostakin on). Siihen pätevät samat argumentit: jos haluan ostaa luomutuotteita, kauppa tarjoaa niitä minulle. Mikä siinä on markkinatalouden vastaista?

Asia, jossa olen pitkälti samaa mieltä defensiläisten kanssa, on tullimuurien poistaminen kehittyneiden maiden ympäriltä. Reilu kauppa ja kehitysapu ovat pieniä tekijöitä sen rinnalla, että kehitysmaat eivät pääse osallistumaan maailmankauppaan tasaveroisin ehdoin. Aivan köyhimmille maille vapaakauppa ei välttämättä ole heti alkuun siunauksellista, mutta suurintaa osaa maailman kehitysmaista se auttaisi huomattavasti kehitysapua enemmän.

Vapaakauppaankin liittyy ongelmia, eikä vähiten ympäristön kannalta. Palaan niihin myöhemmin.

Kommentit

Arkistoitujen merkintöjen kommentointi ei ole enää mahdollista.

nlipsane 30.6.2004:

Tätä kirjoitusta on kommentoitu Soviet Onion -verkkolokissa.

Ylös | Oikealla asialla | 2004 | 2005

Arkisto

Aihepiirit

Linkit


Domnik.net

Stats