Domnik.net

Kisatusmaximus

5.1.2006: Hakemistolistausten hakukoneoptimointi

Domnik.netin sisällöstä iso osa on valokuvia, joita voi selata paitsi kuvagallerioittain myös hakemistolistausten kautta. Kuvahakemistot olivat vielä joitakin kuukausia sitten yksi sivuston suosituimmista osioista, mutta nyt niiden kävijämäärät ovat romahtaneet. Kuinka niiden suosion voisi saada taas nousuun?

Kuvahakemistoja on sivustolla kolme. Niistä vanhin on MiscFiles, joka nimensä mukaisesti sisältää sekalaisia tiedostoja. Siellä etenkin koirien valokuvasivut olivat aiemmin hyvin suosittuja. Toinen kuvahakemisto sisältää Helsinki-kuvia, ja sen kävijämäärät ovat aina olleet varsin vaatimattomia. Syy tähän lienee, että aiemmin hakemistolistausten indeksointi oli estetty robots.txt-tiedostolla. Liikenne suuntautui kuvagallerioihin ja suuntautuu niihin edelleen, vaikka indeksoitiesto onkin poistettu.

Tässä optimointikokeilussa tapausesimerkkinä on kuitenkin kolmas hakemisto, Topoi Commons. Hakemisto sisältää Creative Commons -lisensoituja valokuvia eri maista. Kuvat olen ottanut matkoillani. Suurin osa samoista kuvista on myös matkakuvasivuillani. Näiden ero on, että matkakuvasivuilla kuvat on järjestetty matkoittain, hakemistolistauksissa taas maittain. Lisäksi matkakuvasivuilla kuvia voi esikatsella pienennettyinä kuvakkeina, hakemistossa taas on vain linkit kuvatiedostoihin. Galleriasivuilta on melko runsaasti linkkejä hakemistoon tyyliin "Lisää kuvia Ateenasta".

Epäilykseni on, että palvelimen tuottamat hakemistolistaukset eivät enää sijoitu hyvin Googlessa. Ainakin omien sivustojeni kohdalla näin on. Vielä muutama kuukausi sitten hakemistot olivat kohteena noin kolmasosalle sivuilleni tulijoista. Useimmat heistä tulivat ilmeisesti Googlen kuvahaulla. Nyt kävijöitä on vain murto-osa entisestä. Sivuston kokonaiskävijämäärään tällä ei kuitenkaan ole ollut merkitystä, sillä se on jatkanut kasvuaan. Kävijät ohjautuvat nyt kuvagalleriasivuille.

Varsinaista syytä huoleen ei siis pitäisi olla, koska kuvahakemistojen laskenut liikenne on korvaantunut lisääntyneenä liikenteenä kuvagalleriasivuilla. Haluan kuitenkin kokeilla, voisiko kuvagallerioita optimoida siten, että liikenne niissä taas lisääntyisi.

Olen nyt muokannut Kreikka-hakemiston uusiksi. Vertailukohdaksi käy esimerkiksi Ranska, missä muutoksia ei ole tehty. Aiemman FancyIndexing-muotoilun sijaan hakemistolistaukset on nyt korvattu index-sivuilla. Samalla otsikosta on kadonnut palvelimen tuottama aloitus Index of /topoi/commons/... Lisäksi uudet hakemistosivut ovat vanhoista poiketen validia XHTML-koodia.

Keskeisintä muutoksessa lienee hakusanojen lisääntyminen. Sivuilla on enemmän otsikoita kuin ennen ja kuviin johtavat linkit sisältävät kuvauksen. Aiemmin linkeissä oli vain tiedostonimi. Lisäksi koodin siistiytyminen keventää sivuja eivätkä ne enää ole yhtä selvästi tunnistettavissa hakemistolistauksiksi - ainakaan hakukoneen näkökulmasta.

Nyt jään sitten odottamaan tuloksia. Luonnollisesti olen kiinnostunut myös siitä, kuinka muutokset vaikuttavat mainostuloihini. Valitettavasti Google ei kuitenkaan anna minun siitä juuri kertoa, joten jätän sen käsittelyn ulkopuolelle. Mutta yleensähän mainostulot kasvavat samalla kuin sivujen kävijämäärätkin.

NoframE hakukoneoptimointi

Takaisin etusivulle |