Domnik.net

Kisatusmaximus

19.1.2006: Osaako Google taivuttaa suomea?

En ole aiemmin huomannut, että Google osaisi hakutuloksissaan huomioida suomen kielen taivutusmuodot. Tämä johtunee siitä, että selaimeni asetuksissa oletuskieli on englanti. Huomasin kuitenkin mielenkiintoisia tuloksia, kun vaihdoin kielen suomeksi.

Tein haun "helsinki valokuvat" (ilman lainausmerkkejä) ensin oletuskielelläni englanniksi ja sain oheisen tuloksen:

Google-haku englanniksi
Katso koko kuvakaappaus

Ensimmäisenä tuloksissa on galleriasivu omilta Helsinki-kuvasivuiltani ja lihavoituna hakutermit "helsinki" ja "valokuvat". Verrataanpa tätä hakuun, jossa Googlen käyttöliittymäkieleksi on vaihdettu suomi:

Google-haku englanniksi
Katso koko kuvakaappaus

Samoilla hakusanoilla ensimmäiseksi tulee edelleen sama galleriasivu. mutta sen alle seuraavaksi kuvasivujen suomenkielinen etusivu. Myös seuraavaksi tulevien hakutulosten järjestys on hieman eri. Erityisesti kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota lihavointiin: nyt myös sana "valokuvia" on lihavoitu, vaikkei se hakutuloksissa esiinnykään.

Tarkoittaako tämä nyt sitä, että Google osaa taivuttaa suomen kieltä? Onko ohi se aika, kun tekstiin piti puoliväkisin lisätä keskeisiä termejä perusmuodossa, jotta hakukoneet (tai siis Google) löytäisivät sivut?

Kokeeksi tein myös haut "kisatusmaximuksen", "kisatusmaximukset" ja "kisatusmaximuksia", mutta mikään niistä ei antanut tuloksia. Mutta eipä "kisatusmaximus" nyt varsinaisesti suomea olekaan. Mutta eivätpä myöskään haut "vasenkätisten" ja "vasenkätisiä" antaneet tulokseksi kuin sivuja, joilla kyseiset sanat ovat kyseisillä tavoilla taivutettuina.

Eli ehkä vielä kannattaa kuitenkin kirjoitella niitä keskeisiä hakusanoja sivuilleen perusmuodossa ja odotella, että Googlen suomentaivutusopinnot etenevät pidemmälle.

Linkitä ja tule linkitetyksi

Takaisin etusivulle |